Elektrisch gereedschap en het gebruik ervan

elektrisch gereedschap

TAPE

Een standaard tape wordt gebruikt voor alle soorten veldmetingen, zoals het instellen van hoogtes voor schakelaars en stopcontacten, het centreren van verlichtingsarmaturenkasten en het markeren van oppervlakken voor uitsnijdingen. Voor alle andere soorten gereedschappen kan je een kijkje nemen op de website van Beste Gereedschappen

Hamer

Een hamer wordt gebruikt om elektrische dozen, uitgerust met spijkerbeugels, vast te zetten aan muurpluggen en andere inlijnprofielen in een woning. U hebt er ook een nodig om draadnieten aan te drijven bij het verankeren van nieuwe elektriciteitskabels aan de inlijstbalken.

UTILITEITSBEDRIJF

Een mes, of dozensnijder, is handig voor het snijden van omhulsels van niet-metalen kabels, het afsnijden van elektrische tape en het openen van kartonnen dozen.

SCHROEVENDRAAIERS

Elektriciens houden altijd schroevendraaiers bij zich, voor het verwijderen en installeren van afdekplaten, stopcontacten, schakelaars en vele andere apparaten.

Schroevendraaiers met isolerende rubberen omhulsels over de handgrepen zijn ontworpen voor een betere veiligheid bij het uitvoeren van elektrische werkzaamheden.

SCHROEVENDRAAIERS MET RECHT BLAD

Net als bij schroevendraaiers heeft u waarschijnlijk meer dan één maat schroevendraaier nodig. Als u er maar één moet kiezen, kies dan een middelgroot mes; dat past bij de meeste projecten.

Schroevendraaiers met rechte bladen zijn ook verkrijgbaar met geïsoleerde handgrepen voor meer veiligheid bij elektrisch werk.

WRENCH

De sleutels worden gebruikt om de zeskantschroeven aan te draaien, die soms op plafondventilatoren, verlichtingsarmaturen en apparaten te vinden zijn. Het is een goed idee om zowel een metrische als een standaard set sleutels te bezitten.

TAND-EN-GROEF TANG

Tongen-en-groef tangen zijn bekend onder vele namen, waaronder kanaal-slot, groefverbinding, tong-en-groef, en rechte-kaak tang. Dit gereedschap wordt het meest gebruikt voor loodgieterswerk, maar een tang met messing en groef heeft ook veel toepassingen voor elektrische projecten. Het zal veelvuldig worden gebruikt voor het verwijderen van uitsparingen uit metalen elektriciteitskasten, het vastzetten van kabelklemmen en het aanpassen van expansie-achtige plafondventilatorkasten.

CONTACTLOZE SPANNINGSTESTER

Misschien wel het belangrijkste elektrische specialiteitsgereedschap dat u kunt bezitten is een spanningstester. Een spanningstester wordt gebruikt voor een snelle veiligheidscontrole om er zeker van te zijn dat er geen spanning in een elektrische draad of apparaat zit voordat u eraan gaat werken. Contactloze spanningstesters, gevoed door batterijen, zijn de eenvoudigste en veiligste types van testers omdat ze elektriciteit kunnen detecteren door alleen maar in de buurt van een uitlaatopening of draad te zijn.

Dit is een hulpmiddel dat elke doe-het-zelver nodig heeft in de gereedschapskist. Het zal worden gebruikt voor vrijwel elk elektrisch reparatieproject in huis.

DRAADSTRIPPERS

Een andere essentiële elektrische specialiteit voor huiseigenaren is een goed paar draadstrippers. Draadstrippers worden gebruikt om de isolatie van elektrische draden af te snijden en te strippen. Een draadstripper gereedschap heeft een rij van afgemeten gaten voor het strippen van draden van verschillende grootte, en het omvat meestal snijbekken voor het knippen van de draadeinden. Sommige types zijn combinatiegereedschappen die ook kunnen worden gebruikt om draden te krimpen en de vinylmantel van NM-kabel te strippen.

Samen met een spanningstester is dit misschien wel het belangrijkste elektrische gereedschap dat u kunt bezitten. Het is zinvol om te investeren in een goede set van draadstrippers, omdat het vele functies zal dienen.

NAALDTANG

Een andere essentiële specialiteit van elektrisch gereedschap is een naaldtang (ook wel lange-neus-tang genoemd). Het wordt gebruikt voor het buigen en draaien van draden wanneer u schroefaansluitingen maakt. De lange, smalle punt maakt dit een geweldig gereedschap voor gedetailleerd werk. De meeste naaldtangen zijn ook voorzien van snijbekken voor het knippen van draden.

LIJNWERKERSTANG

Een lijnwerkerstang is een doe-het-zelfgereedschap. Het heeft een vierkant uiteinde dat geweldig is om draden in elkaar te draaien, een centraal snijmes voor het knippen van draad, en een gripgebied tussen de handgrepen voor het trekken van draad.

Casual DIYers kunnen zich misschien wel zonder dit gereedschap redden, maar iedereen die regelmatig elektrisch werk doet, zal een lijnwerktang willen bezitten.

DIAGONALE SNIJTANGEN

Diagonale snijtangen, soms ook wel zijsnippers of dijken genoemd, worden gebruikt om draden door te knippen. Ze zijn speciaal ontworpen met een snijkant die tot aan het puntje van de kaken loopt, zodat u in krappe ruimtes kunt komen om draden te knippen. Sommige types kunnen ook een ingebouwde spanningsdetector hebben om spanningvoerende draden te detecteren. U kunt ook combinatiegereedschappen vinden die draadstrippingsgleuven bevatten die in de handgrepen zijn ingebouwd.

Dit is een tweede-laags speciaal gereedschap: Casual DIYers hebben het misschien niet nodig, maar degenen die regelmatig elektrisch werk doen, zullen het zeer nuttig vinden.

VISSEN TAPE

Een visband wordt gebruikt om gestrande of massieve draadgeleiders door metalen of PVC-leidingen te trekken. Kabelslijm is beschikbaar om u te helpen bij het trekken van de draden door de buis. Een fish tape kan ook nuttig zijn wanneer u NM-kabel door de muurholtes trekt.

Dit is een hulpmiddel dat wordt gebruikt bij het maken van bedradingsverbeteringen, zoals het toevoegen of uitbreiden van circuits. Casual DIYers die gewoon elektrische reparaties of vervangingen maken hebben zelden een fish tape nodig, maar het is een goed hulpmiddel voor meer gevorderde doe-het-zelvers om te bezitten.

VOLTMETER OF MULTIMETER

Een voltmeter wordt gebruikt om de spanningsniveaus af te lezen en te controleren of de circuits “onder spanning” staan of uitgeschakeld zijn. In tegenstelling tot een circuittester, geeft dit instrument aan hoeveel spanning er wordt gedragen. Meer geavanceerde vormen van het gereedschap staan bekend als multimeters, en ze kunnen niet alleen spanningsniveaus aflezen, maar ook stroomsterkte, weerstand en gelijkstroomspanning en stroomsterkte. Ze vereisen echter wel oefening om ze goed te leren gebruiken.

Dit specialistische gereedschap wordt vooral gebruikt door geavanceerde doe-het-zelvers en professionele elektriciens. Casual DIYers hoeven dit gereedschap misschien niet te bezitten, maar degenen die veel elektrisch werk verrichten aan apparaten en elektronica kunnen het essentieel vinden.

DRAADKRIMPERS

Draadkrimpers worden gebruikt om nokken of aansluitklemmen op draden te krimpen. Dit gereedschap wordt niet vaak gebruikt voor routinematige circuitreparaties, maar het heeft vele toepassingen bij het werken met apparaten of elektronica. Veel typen kunnen ook worden gebruikt om draadisolatie te strippen.

Dit speciale gereedschap is niet voor elke doe-het-zelver nodig, omdat sommige van de belangrijkste functies kunnen worden uitgevoerd door andere gereedschappen die u al hebt. Maar als u routinematig aan apparaten werkt, kan het een nuttig hulpmiddel zijn om te bezitten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *